ZOOM architecten

Opdrachtgever
Joachim & Sarah
Locatie
Sint-Amandsberg
Oppervlakte
137 m2 bruto
bouwkost
190 000 euro excl. BTW

project JOSA.

De totaalrenovatie & uitbreiding van een rijwoning te Sint-Amandsberg.

In eerste fase renoveerden we de dakverdieping tot een open leef- en slaapzolder. Vervolgens wordt het gelijkvloers van de woningverbouwd en uitgebreid. Eén nieuwe gevel die zich vormt en plooit naar het programma & de buren bepaald het nieuwe volume. Het resultaat mag er zijn!

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

de gemene muur

De verouderde achterbouwen worden gesloopt en vervangen door één compacte, dubbelhoge uitbouw.  Deze krijgt vorm door het volgen van de bestaande hoge gemene muren. Zo past deze uitbreiding zich perfect in in zijn context & blijft de constructie van de nieuwe ruimte beperkt tot de bouw van één nieuwe achtergevel met een nieuw dak.

In deze ruimte start een nieuw trapdeel naar de eerste verdieping, waardoor er centraal in de woning extra ruimte ontstaat voor een ruime (fiets)berging. Zowel de ingreep als het nieuwe plan is eenvoudig, maar toch heeft het concept de smalle rijwoning ruimtelijk compleet getransformeerd.

één meubel

Het programma voor de dakverdieping was vrij uitgebreid: een badkamer met douche + wc + lavabo, een slaapkamer, ruime dressing en een tv meubel.

De ruimtelijke kwaliteiten van de dakverdieping zijn de openheid, de grote hoogte en de dakvorm. Om dit te kunnen behouden stellen we voor om één meubel centraal in de ruimte te plaatsen dat alle vaste functies bevat. Dit meubel is 150cm hoog waardoor je er overheen kan kijken.

De dressing en de borstwering van het trapgat zijn beide opgevat als een budgetvriendelijke en licht uitgevoerde staalstructuur. De kleding die in het zicht blijft hangen is een leuke sfeermaker, en zorgt voor een aangename ruimteakoestiek. 


zin in meer?

bekijk deze projecten