ZOOM architecten

Team
ZOOM architecten
Studio Basta
Opdrachtgever
Stijn en Marlies
Locatie
Ursel
Oppervlakte
240 m2 bestaand
137 m2 uitbreiding incl luifel
bouwkost
215 000 euro excl. BTW

project VITU.

De uitbreiding en compleet herdenken van een 'vierkantshoeve' te Aalter;

Een ruime alleenstaande woning in waardevol agrarisch gebied. De beperkte tuin wordt vandaag gedomineerd door een kleine, maar beeldbepalende dwarsschuur. Iedereen houdt van dit volume - wij ook. De initiële vraag was om het volledig te verbouwen tot extra leefruimte.

Door de intense samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta zien we het licht. We maken tabula rasa en breken dit volume volledig af. Ineens is alles mogelijk. Naast een kleine uitbreiding bedenken we uiteindelijk één betonnen luifel die de basis vormt voor een volledig nieuw tuinontwerp. Hier vormt echt buitenleven rond 1 centrale groene binnentuin het uitgangspunt. Een droom om te wonen.

Visualisaties: Els Lenaerts

het verhaal

een samenwerking

De hoevewoning werd in 2010 gerenoveerd en uitgebreid. Op het perceel staan er twee schuren die in slechte staat verkeren.  De vraag van de bouwheer is om te onderzoeken wat er met deze gebouwen kan gebeuren. Ze willen leven in hun tuin.

Verschillende scenario's zijn getest in samenwerking met landschapsarchitecten Studio Basta. Het is deze samenwerking die het resultaat positief heeft beïnvloed. Wij geloven sterk in het samenbrengen van verschillende expertises vanaf het conceptontwerp. Andere invalshoeken zorgen voor extra gelaagdheden in een project.

Wij gaan steeds op zoek naar een team op maat van de opdracht. 

Leven rond de tuin

We ontwerpen een nieuwe betonnen luifel. Deze herstructureert, verbindt, en organiseert het leven in de tuin. De luifel wordt gedragen door een reeks kolommen die op een vast ritme zijn geplaatst. Dit vaste ritme geeft een uniform & rustig beeld aan het nieuwe binnenhof, dat ontwikkeld zal worden als groene plek op maat van de eengezinswoning

De luifel heeft een duidelijke eigen architectuur, maar is tegelijk een verlengde van de binnenruimtes die ze verbindt. 

De luifel werkt als een promenade rond een groen binnenhof met plekken om te zitten, te baden, te voetballen en te aperitieven. De luifel richt de woning naar buiten, en zorgt ervoor dat het leven zich zal afspelen in en rond te tuin.

zin in meer?

bekijk deze projecten