ZOOM architecten

Team
ZOOM architecten
Studio Basta landschapsarchitect
Labeau ingenieur stabiliteit
Locatie
Ursel
Oppervlakte
186 m2 uitbreiding
925 m2 perceel
bouwkost
380 000 euro excl. BTW en studiekosten
incl. aanleg omgeving

project VITU.

De uitbreiding en compleet herdenken van een 'vierkantshoeve' te Aalter;

Een ruime alleenstaande woning in waardevol agrarisch gebied. De beperkte tuin wordt vandaag gedomineerd door een kleine, maar beeldbepalende dwarsschuur. Iedereen houdt van dit volume - wij ook. De initiële vraag was om het volledig te verbouwen tot extra leefruimte.

Door de intense samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta zien we het licht. We maken tabula rasa en breken dit volume volledig af. Ineens is alles mogelijk. Naast een kleine uitbreiding bedenken we uiteindelijk één betonnen luifel die de basis vormt voor een volledig nieuw tuinontwerp. Hier vormt echt buitenleven rond 1 centrale groene binnentuin het uitgangspunt. Een droom om te wonen.

Visualisaties: Els Lenaerts

het verhaal

Brillen van ontwerpers

Deze hoevewoning bestaat uit een witgepleisterd hoofdhuis, recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, en twee niet gerenoveerde schuren in slechte staat. De vraag van de bouwheer is om te onderzoeken wat er met deze schuren kan gebeuren. Ze willen leven in hun tuin.


Wij gaan steeds op zoek naar een team op maat van de opdracht. Het samenbrengen van verschillende expertises, al vanaf het conceptontwerp, genereert slimme ontwerpen. We werken samen, ditmaal met landschapsarchitecten Studio Basta, en testen verschillende scenario’s op inplanting van volumes. Herwerken, aanpassen, blijven zoeken. Andere invalshoeken zorgen voor extra gelaagdheden in een project. 

Landschap en architectuur bepalen samen het ontwerp van dit project. Een luifel als architecturale basis voor een tuinontwerp of een tuinontwerp als basis voor een luifel? De luifel volgt de inplanting van de bestaande – afgebroken -  volumes. 


Leven rond de tuin

We ontwerpen een nieuwe betonnen luifel. Deze herstructureert, verbindt, en organiseert het leven in de tuin. De luifel wordt gedragen door een reeks kolommen die op een vast ritme zijn geplaatst. Dit vaste ritme geeft een uniform & rustig beeld aan het nieuwe binnenhof, dat ontwikkeld zal worden als groene plek op maat van de eengezinswoning

De luifel heeft een duidelijke eigen architectuur, maar is tegelijk een verlengde van de binnenruimtes die ze verbindt. De luifel correspondeert met het bestaand hoofdgebouw. Rode beton als knipoog naar de rode dakpannen. 

De luifel werkt als een promenade rond een groen binnenhof met plekken om te zitten, te baden, te voetballen en te aperitieven. De luifel richt de woning naar buiten, en zorgt ervoor dat het leven zich zal afspelen in en rond te tuin.

zin in meer?

bekijk deze projecten