ZOOM architecten

Type gebouw
Verbouwing
Opdrachtgever
Philippe & Kaat
Locatie
Antwerpen - Berchem
Oppervlakte
155m2 excl kelder
bouwkost
140 000 euro excl. BTW

project FOEF.

Een nieuwe uitbreiding voor een rijwoning achteraan wordt geïnspireerd door de bestaande gevel vooraan, maar dan beter ;-)

Deze eind 19e eeuwse burgerwoning gelegen in Antwerpen-Berchem moest worden gerenoveerd en uitgebreid. Het karaktervolle interieur wordt maximaal behouden.. De nieuwe uitbreiding krijgt een vormentaal en opdeling die aansluit bij het statige karakter van het hoofdgebouw.

het verhaal

het 19e-eeuws hoofdgebouw

De burgerwoning van Philippe en Kaat is gelegen in het hartje van Antwerpen-Berchem: stedelijk wonen met kwalitatieve publieke ruimte in de buurt als verlengde van de private tuin.

Het karaktervolle 19e eeuwse gebouw moest worden gerenoveerd en uitgebreid. De bestaande woning bevat mooie schouwen, lambriseringen, moulures en een houten vloer die nog in een goede staat is.  Deze elementen worden uiteraard allemaal behouden door minimaal in te grijpen op het hoofdgebouw, en de nieuwe technieken mooi te integreren.

De verbinding tussen de nieuwe uitbreiding en het hoofdgebouw gebeurt via een opening die op dezelfde manier en met dezelfde verhoudingen vormgegeven wordt als de reeds aanwezige openingen in het klassieke gebouw. 

doorzicht van voor naar achter

Voor de nieuwe uitbreiding kiezen we voor een rustige architectuur die mooi aansluit bij het statige karakter van het hoofdgebouw.

De zuivere en statige ritmiek van de voorgevel wordt gekopiëerd naar de nieuwe achtergevel. Door de gevel te "verknippen" ontstaan het dieper gelegen terras op de eerste verdieping en het licht naar voren geschoven deel van de gevel links. 

Het kopiëren van deze raamopeningen laat toe om doorzicht te creëren van de achtertuin tot de straat en vica versa.

zin in meer?

bekijk deze projecten