ZOOM architecten

Type gebouw
Openbaar
Team
ZOOM architecten
Callebaut architecten
Bast architects & engineers
Opdrachtgever
Provincie Oost-Vlaanderen
Locatie
Bus 1 - Eeklo
bouwkost
2,8 mln Euro incl. BTW

project HUYS.

Het ontwikkelen van een integraal masterplan voor het streekcentrum de Huysmanhoeve. We verbouwen twee bestaande en bouwen twee nieuwe volumes volgens de krachtlijnen van het nieuwe masterplan voor deze historische site.

De Huysmanhoeve in Eeklo is met zijn erfgoed, geschiedenis en natuur een zeer aantrekkelijke plek om te vertoeven. De provincie Oost-Vlaanderen is hier een sterk streekcentrum aan het uitbouwen. Onze visie gaat uit van de eigenheid van de omwalde hoeve. Deze vormt de basis om de Huysmanhoeve als open, flexibel en polyvalent ontmoetingscentrum verder te ontwikkelen.

Maquettes: Alejandro Hidalgo Santana
Visualisaties: Els Lenaerts

het verhaal

de vierkantshoeve

De varkensstal aan de wal (ZW) vormt momenteel met het poortgebouw én de zijgevel van de hoevewoning een specifieke inkomconditie: een ommuurd pré-hof voor het eigenlijke binnenhof. Een “kopie” van dit gebouw naar de overkant (NO), creëert daar een gelijkwaardig binnenkomen.

Eenzelfde strategie wordt gehanteerd voor een nieuwe annex bij de dwarsschuur.  De zuid-oostelijke hoek van de site wordt nu gevormd door de hoevewoning samen met een sanitair gebouwtje dat hier tegenaan is gebouwd. Op een gelijkaardige manier versterkt de inplanting van de nieuwe annex bij de dwarsschuur de gebouwcirkel in de noord-westelijke hoek.  

De inplanting van deze nieuwe gebouwen versterkt de gebouwencirkel en zo ook de erfstructuur.  Het verschil tussen het 'semi-verharde binnenhof', en het ‘zachte buitenhof' wordt bestendigd. Bestaande zichtassen, die belangrijk zijn voor de beleving op de site, blijven behouden.

transformatie van de koestal

De koestal, gebouwd in 1958, staat symbool voor het pionierswerk en de voorbeeldfunctie die de boerderij had bij de modernisering van de landbouw in de streek gedurende de naoorlogse periode. Op de verdieping van de koestal worden nieuwe polyvalente leslokalen ondergebracht.

Centraal in het gebouw wordt ter hoogte van de inrijpoort de verdiepingsvloer weggeknipt. De nieuwe interne verticale circulatie krijgt hier zijn plaats.  Op de kopse zijdes van het gebouw worden 2 buitentrappen toegevoegd. Deze laten het toe de verdieping flexibel te gebruiken.

De bestaande structuur vormt de basis voor de open inrichting van het plan. Er worden 4 nieuwe glazen wanden ingebracht tussen de verschillende leslokalen.  Deze wanden kunnen volledig worden opengezet om de ruimtes als 1 geheel te laten werken wanneer nodig.

restauratie van de dwarsschuur

De bestaande dwarsschuur zal de nieuwe cafetaria herbergen. Het karakter van de schuur met zijn gelaagdheden blijft behouden.  De karaktervolle houten spantenstructuur wordt gerestaureerd, samen met het volledige exterieur.

In functie van het nieuwe programma worden in hoofdzaak 2 nieuwe elementen toegevoegd. Deze objecten zijn duidelijk leesbaar als nieuwe ingrepen in de oude dwarsschuur:

1. De schuur wordt door een glazen wand in stalen schrijnwerk opgedeeld in een geconditioneerde binnenruimte en een overdekte buitenruimte.

2. Er wordt een nieuwe schouw in de schuur gebouwd die alle nieuwe technieken bevat.  De vormgeving van de schouw is sculpturaal en de materialisatie is duidelijk anders dan de reeds aanwezige elementen in de dwarsschuur.  

twee nieuwbouw volumes

De nieuwe annex bij de dwarsschuur, het "Schuurtje"genoemd, wordt gebouwd in het NW van de gebouwcirkel. Het is een open staalstructuur waar twee geconditioneerde volumes in staan. De nieuwbouw is qua schaal, dakvorm en inplanting gebaseerd op de reeds aanwezige gebouwen op de site, maar is duidelijk leesbaar als een nieuw object door zijn materialisatie. 

De niewe "keet" wordt gebouwd in het NO van de gebouwcirkel. Het biedt plaats aan de nieuwe houtsnipperkachel en bevat opbergruimte voor CSA (Community Supported Agriculture). 

De structuur van de Keet is in essentie dezelfde als deze van het Schuurtje.  Er wordt echter bewust gekozen om beide gebouwen een andere kleur te geven: het schuurtje wordt rood gelakt om aan te sluiten bij de dwarsschuur, terwijl het metaal in de keet zijn natuurlijke kleur behoudt

zin in meer?

bekijk deze projecten