ZOOM architecten

Type gebouw
Museum
Team
ZOOM architecten
LIME engineering
Emaze Energy Consulancy
GRAS landschapsarchitecten
Opdrachtgever
Stad Veurne
Locatie
Albert I-laan 2
8630 Veurne
Oppervlakte
587 m2
bouwkost
860 000 euro excl BTW

project BAMU.

Het ontwikkelen van een masterplan én het bouwen van een nieuw inkom paviljoen en ruimte voor workshops voor het Bakkerijmuseum te Veurne.

De opdracht voor de uitvoering van dit project wordt aan ons team gegund na de gewonnen ontwerpwedstrijd. We schrijven een verhaal dat tegelijk op het vlak van omgevingsaanleg, architectuur, technieken, duurzaamheid, museumwerking & scenografie de missie van het Bakkerijmuseum versterkt: “het bakkerijmuseum als centrum voor bakerfgoed én als inspirerende & creatieve ontmoetingsplaats”.

Visualisaties: Els Lenaerts

het verhaal

draagkracht van de site

Deze historische site vindt zijn oorsprong in de14e eeuw. De drie hoevegebouwen zijn 400 jaar oud. Er zijn weinig plekken met dergelijke geschiedenis en erfgoedwaarde in Veurne.

Daarom is het essentieel dat de oorspronkelijke typologie en morfologie 
van de hoeve bewaard blijft en versterkt wordt. Omdat het zuidelijke deel van de huidige site niet behoort tot de oude omwalde hoeve, is er hier meer mogelijk qua nieuwe bebouwingstypologiën.

Ontwerpend onderzoek heeft twee nieuwe potentiële bouwzones opgeleverd, voornamelijk in het zuidelijk deel van het terrein.
Een eerste is de bouwzone waar vandaag het depot en markthal wordt ingeplant.
​​​​​​​Een tweede bepaalt een nieuw langgerekt bouwvolume dat het Bakkerijmuseum zowel visueel als akoestisch afschermt van de drukke autoweg, de Europalaan. 

de markthal

We introduceren een nieuwe overdekte buitenruimte: de markthal. Deze plek wordt dé creatieve ontmoetingsplaats voor het vernieuwde Bakkerijmuseum. Een open plan van kolommen maakt een flexibele invulling mogelijk. De inplanting is centraal op de site: van hieruit kan de bezoeker het de hele site exploreren. 

Via de nieuwe hoofdtoegang begeleidt een verhard pad de bezoekers naar het nieuwe onthaal onder de markthal. Dit pad is een rode loper die vanaf de parking een duidelijke zichtas materialiseert tot aan de bestaande graanschuur met het museum. 

De markthal biedt bufferruimte die grote groepen bezoekers aankan. Vanuit het centrale onthaal zijn alle publiek toegankelijke delen van het museum zichtbaar,  zelfs de historische Duiveltjes Molen. 

zin in meer?

bekijk deze projecten