ZOOM architecten

Type gebouw
Praktijk
Team
ZOOM architecten
Minus
Locatie
Izegem
Oppervlakte
180 m2

project ANNE.

De realisatie van een open & uitnodigende tandartspraktijk in Izegem.

In 2009 werd door ZOOM architect Jo Vinken een rijwoning dicht bij de kerk verbouwd tot de tandartsenpraktijk van Annelies Van Walleghem. In 2015 wordt de aanpalende rijwoning aangekocht om de praktijk uit te breiden. De uitdaging voor ZOOM architecten bestond erin om de beide gebouwen tot 1 geheel te maken met integratie van de bestaande praktijk én rekening houdend met de verschillende structuren van de 2 rijwoningen.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

Eén centraal meubel

De tandartspraktijk van Annelies moest in capaciteit verdubbelen. De aanpalende rijwoning werd hiervoor aangekocht.

De logische relatie tussen beide panden werd gevonden door op twee ‘vrije plaatsen’ de gemene muur te doorbreken. Een centraal meubel – deels bestaand, deels nieuw – vormt het basisconcept en creëert eenheid en organisatie.

De patiënt circuleert rondom deze centrale box die alle backoffice-functies verbergt. Een lichte, onderhoudsvriendelijke tegelvloer werkt als drager voor het scherp afgelijnde meubel in warm eiken fineer. Dit in contrast met het zwart geschilderde, bruut gelaten plafond en de wit gekaleide, ruwe baksteen van de bestaande muren. 

Een knik in de gevel

Hoewel het uitbreiden en vernieuwe van deze praktijk vooral een interieuropdracht was, vonden we het ook belangrijk de nodige aandacht te besteden aan het creëren van een herkenbaar straatbeeld.

Er is bewust gekozen om de twee panden hun eigen gevel te laten behouden zodat het ritme en de schaal van de rijwoningen niet verstoord geraakt. Eén pand krijgt op het gelijkvloers een nieuwe raampartij die een knik naar binnen maakt. Hier creëren we het nieuwe gezicht van de praktijk.

Het andere pand wordt in zijn eenvoud versterkt door de ritmiek van de reeds aanwezige ramen op de verdieping te herhalen op het gelijkvloers. Hierin krijgt de toegang tot de nieuwe praktijk subtiel zijn plaats.

zin in meer?

bekijk deze projecten