ZOOM architecten

Type gebouw
Museum
Team
ZOOM architecten
Callebaut architecten
Exponanza
Opdrachtgever
Provincie Antwerpen
Oppervlakte
5332 m2
bouwkost
3 830 000 euro excl. BTW

project ZIDI.

Het zilver- en diamantmuseum te Antwerpen krijgt een nieuwe plek.

Dit project zet sterk in op een nieuwe, kwalitatieve ontmoetingsruimte voor het zilver- en diamantmuseum 2.0. We creëren een plek die museumbezoekers, toeristen, maar vooral ook de stadsbewoners zelf zich kunnen toe-eigenen. Dit alles in de delicate historische context van twee verschillende - deels beschermde -bestaande gebouwen.

We scoorden met ons concept heel sterk in de wedstrijdjury, maar een administratieve fout heeft ons weerhouden om de opdracht binnen te halen. Het resultaat heeft voor ons nog steeds een grote waarde en toont aan welke kwaliteit wij willen aanbieden aan onze opdrachtgevers.

Visualisaties: Els Lenaerts

het verhaal

aanwezige kwaliteiten versterken

We kijken naar de structuren van het gebouw waarin het museum moet worden ondergebracht. We inventariseren de beschikbare ruimtes & plekken, elk met hun specifieke kwaliteit en sfeer.

In essentie staan er 2 gebouwen op de site. Het zijn ruwe diamanten: gebouw "Suikerrui" en gebouw "Gildekamerstraat".  Elk van deze heeft zijn eigen ruimtelijkheid, materialisatie en sfeer dewelke we in het ontwerp maximaal willen inzetten en versterken.

Het gebouw in de Suikerrui is gebouwd in de jaren '60, bestaat uit een betonskelet, en heeft een duidelijke horizontale gelaagdheid.

Het gebouw in de Gildekamerstraat is ouder, maar bestaat ook uit een betonskelet ten gevolge van verschillende verbouwingsfases. De verticaliteit van de oude Gildenhuizen is hier echter nog steeds duidelijk afleesbaar. 

Transformatie door een nieuw atrium

Tussen het gebouw "Gildekamerstraat en het gebouw "suikerrui" staan er verschillende gebouwde volumes met weinig ruimtelijke kwaliteit. Deze breken we weg.

Het resultaat is een open ruimte op een strategische plek met zeer veel potentieel.  Hier bouwen we een nieuw atrium met de nieuwe verticale circulatie van het museum. Het atrium is een verbindende, open plek die de niveauverschillen tussen beide gebouwen oplost. 

Het nieuwe atrium brengt licht, zuurstof en ruimtelijkheid in de eerder gesloten bestaande gebouwen. Het wordt een nieuwe, open en uitnodigende ontmoetingsplek. Het nieuwe atrium transformeert de site tot een hedendaags museum.

Naar een open gebouw

De hoofdtoegang van het nieuwe Zilver- en Diamantmuseum gebeurt via de beschermde gevel van het gebouw in de Suikerrui.

De gevel wordt gerestaureerd, en de drie poorten worden drie open toegangen. De toegangsdeuren tot het museum worden diep in het gebouw geplaatst, waardoor tijdens de openingsuren maximale openheid wordt gecreërd en de grens tussen publiek en privaat domein vervaagt.

We ontwerpen ook de "ZIDI". Dit is de Zit-diamant die als herkenbaar uithangbord wordt verspreid over de stad om mensen de weg naar het museum te wijzen.  De Zit-diamant wordt ook geplaatst voor de inkom van het museum, en trekt zo de aandacht op de Suikerrui. De Zit-diamant is een op maat ontworpen museumstoel.

zin in meer?

bekijk deze projecten