ZOOM architecten

Opdrachtgever
Peter & Liselore
Locatie
Gentbrugge
Oppervlakte
300 m2

Peter en Liselore wonen in een knappe burgerwoning uit de jaren ’54. Een mooi, karaktervol huis die voor hen helaas qua ruimtes tekort schiet. Ze wensen een plek voor hun nieuwe keuken, een wasruimte met douche en een extra slaapkamer. De vraag komt om een renovatie te doen van hun bestaande woning met nieuwe aanbouw.

Fotograaf: Evenbeeld
Publicatie: https://www.dezondag.be/actua/uitbouwaccordeondeur/

het verhaal

Leven aan de tuin

De bestaande woning wordt gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe leefkeuken. De bestaande garage en bestaande aanbouw worden afgebroken en maken plaats voor een nieuw volume over de volledige breedte van het perceel. Hierdoor ontstaat een ruimte van 8 meter breed met over de volledige breedte contact met de tuin.  

We ontwerpen een laag nieuwbouwvolume met puntdak dat zich rustig inpast in zijn context. De beperkte kroonlijst hoogte van het nieuwe volume wordt gecompenseerd door de grote hoogte centraal onder het puntdak. Tussen de uitbouw en de bestaande woning creëren we een patio. Deze zorgt voor maximaal licht en lucht in alle leefruimtes.

In het hoofdgebouw zijn de bestaande karaktervolle ruimtes behouden. Hier wordt, met het oog op levenslang wonen, rekening gehouden met de mogelijke integratie van een slaapkamer.

lichtrijke woning

De nieuwe uitbreiding wordt opgesplitst in een binnen- en buitenruimte. De buitenruimte is deels overdekt en vormt de doorgang rechtstreeks van de oprit naar de tuin. Het grote accordeon raam, dat de binnenruimte scheidt van deze doorgang, kan volledig worden opengezet waardoor de overdekte buitenruimte dienst kan doen als verlenging van de leefruimte. De grens tussen binnen en buiten vervaagt. 

Boven de buitenruimte is aan de westkant een grote opening in het dak voorzien. Via deze weg dringt het licht van de ondergaande zon door tot diep in de nieuwe leefruimte. Het resultaat is een uitbreiding die baadt in het daglicht. Door het groen van de tuin tot tegen de achtergevel te brengen krijgen Liselore en Peter het gevoel dat ze leven in het midden van de tuin.

zin in meer?

bekijk deze projecten