ZOOM architecten

Team
ZOOM architecten
Bast Architects and Engineers
Opdrachtgever
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Locatie
De Nayerstraat 11a
Denderleeuw
Oppervlakte
244 m2
bouwkost
420 000 euro excl BTW

project LEEW.

Een uniek cirkelvormig gebouw in hout en staal te Denderleeuw.

Het Gemeenschapsonderwijs bouwt 3 kleuterklassen en een overdekte buitenruimte op een grote schoolcomapus. ZOOM architecten is laureaat van de besloten architectuurwedstrijd.

We stellen een alzijdig gebouw voor dat op de site wordt ingepland als overgang tussen de besloten speelplaats van de kleuters en het open speelveld van het lager onderwijs.

Fotograaf: ZOOM architecten

het verhaal

een paviljoen

Deze nieuwbouw wordt ingepland en ontworpen met als doel een logische en duidelijke layout van de scholencampus te bekomen.

Het cirkelvormig gebouwtje bevindt zich op de grens tussen het kleuterdorp en het open grasveld van het basisonderwijs. De ronde vorm creëert op een subtiele manier de overgang tussen het kleuterdorp en het basisonderwijs. Het gebouw is open, maar sluit tegelijk af. Het crëert ruimtes zonder te bepalend te zijn. Het nodigt uit om te circuleren zowel rond als doorheen het gebouw.

We willen met dit ontwerp een heldere en visuele link leggen tussen het kleuteronderwijs en het basisonderwijs.

Cross Laminated Timber

We kiezen voor houtmassiefbouw.

Cross Laminated Timber oftewel Kruislagenhout. Voor dit ontwerp hebben we de voordelen van dit materiaal 100% uitgespeeld.  Hierdoor wordt de structuur van het gebouw efficiên en eenvoudig. Vier wanden worden zo gepositioneerd dat ze een centrale ruimte vormen met daarrond een schakeling van klassen. De massieve wanden worden geprefabriceerd.

In vier van de uitstekende "benen" worden grote openingen gemaakt waardoor klassen ontstaan. Per klas krijgen we een tweeledige ruimte voor bijvoorbeeld een lees- of speelhoek. 

Een flexibele structuur

Rond de 4 massieve houten wanden wordt een lichte staalstructuur geplaatst. Deze vormt de basis voor de overdekte circulatie rond het gebouw waarlangs de klassen ontsloten kunnen worden. Net zoals de wanden wordt ook deze structuur geprefabriceerd.

De centrale ruimte bevat het gemeenschappelijke sanitair, een kitchenette en berging. Op 2 van de 4 hoeken van de centrale ruimte worden grote deuren voorzien. Wanneer deze open staan ontstaat een zeer grote eenheid tussen de klassen. Op die manier wordt de mogelijkheid gecreëerd om ruimtes samen te gebruiken. 

Het gebouw bevat 3 klassen met een buitenruimte, maar werkt vooral als een open structuur. Dit creëert flexibiliteit in gebruik hetgeen interessant is voor kleuteronderwijs.

zin in meer?

bekijk deze projecten