ZOOM architecten

Type gebouw
privé
Locatie
Gent
Oppervlakte
248 m2
bouwkost
315 000 Euro excl. BTW

project FREL.

Een slimme nieuwbouw in Wondelgem naast de tramhalte.

Een groot gezin vraagt veel leefruimte. Daarnaast moeten 4 kinderkamers, een masterbedroom en 2 badkamers een plek krijgen.

Ruwbouw en technieken mogen zichtbaar blijven. Een intense zoektocht naar een optimum tussen woonoppervlakte en bouwkost. Een onverwacht plan in een compact volume het resultaat.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

Hol versus vol

Het perceel ligt op het einde van een reeks bouwgronden bestemd voor open bebouwing. Het biedt een vrij en open uitzicht in alle richtingen.

Door het juist positioneren en stapelen van driehoekige volumes ontstaat een interessante ruimtelijkheid binnen de vierkante woning. De gesloten volumes bevatten de meer introverte ruimtes zoals bergingen, circulatie, sanitair en slaapkamers. Tussen deze volumes bevinden zich de open leef- en speelruimtes. 

De woning wordt opgedeeld in kwadranten die afwisselend open en gesloten / hol en vol zijn.

een vrij uitzicht

De driehoekige vormen laten het toe om per kwadrant een ruimte te creëren waarvan meer dan 1/3 van de wandoppervlakte buitengevel is. Het interieur van deze ruimtes wordt heel nadrukkelijk naar buiten gericht.

Om budgettaire redenen is beslist om het aantal m2 schrijnwerk niet te maximaliseren, maar de gevelopeningen strategisch te plaatsen en optimaal in te zetten.

Boven het kwadrant van de inkom wordt de verdiepingsvloer teruggetrokken ten opzichte van de buitengevel waardor contact tussen de verschillende bouwlagen ontstaat.

zin in meer?

bekijk deze projecten