ZOOM architecten

Opdrachtgever
Mark & Suzan
Locatie
Heusden - Gent
Oppervlakte
183 m2 bruto gelijkvloers
bouwkost
260 000 euro excl. BTW

project TAND.

Een verfijnde totaalrenovatie van een ééngezinswoning te Heusden.

Een traditionele fermette wordt getransformeerd tot een hedendaagse woning. Het enige wat we doen is het introduceren een open structuur tussen het bestaande hoofdgebouw en tuingebouw. Hier is 'minder' effectief 'meer'.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

De verbindende structuur

Mark en Suzan hebben een traditionele, alleenstaande woning gekocht in Heusden. De woning bestaat uit een hoofdgebouw en een atelier. Beide bevatten eerder introverte en donkere ruimtes: het contact met buiten was beperkt.

We ontwerpen een nieuwe verbinding tussen beide volumes. Deze kleine nieuwbouw introduceert een nieuwe ruimtelijkheid als overgang tussen het interieur van de woning en de tuin. De nieuwe structuur verbindt de bestaande woning met het atelier én met tuin. 

Openheid en licht worden in de woning gebracht. 

Transformatie van de fermette

De nieuwe verbindende structuur heeft een grote impact op zowel het interieur als het exterieur van de woning. De nieuwe architectuur transformeert de fermette van een eerder gesloten, traditionele woning naar een hedendaagse, open huis.

Het gelijkvloers van de bestaande woning wordt opengewerkt, zowel intern als naar de verbindende structuur toe. In het oude atelier komt de nieuwe leefkamer en een overdekte buitenkamer. Deze ruimte verzacht de overgang tussen binnen en buiten, maar is vooral een heerlijke plek om een glaasje wijn te drinken bij de ondergaande zomerzon. 

zin in meer?

bekijk deze projecten