ZOOM architecten

Type gebouw
Openbaar
Team
ZOOM architecten
Callebaut architecten
LIME engineering
Emaze Energy Consultancy
ORO Open Ruimte Ontwerpers
Opdrachtgever
Vlaams Fonds der Letteren
Locatie
Lange Leemstraat 57 - Antwerpen
Oppervlakte
1400 m2
bouwkost
2,4 mln euro excl. BTW

Ons ontwerpteam wint de wedstrijd rond het Neo-Gotische Hotel Dumont in Antwerpen. De realisatie van nieuwe kantoren en een ontmoetingscentrum voor de organisaties “Literatuur Vlaanderen” en “Iedereen Leest” gaat van start. Opdrachtgever verlangt een uitdagend en innovatief project realiseren, duidelijk iets voor ons. We hervormen de site tot literaire ontmoetingsplek van Vlaanderen en ver daarbuiten.

Visualisaties: Studio Elvis

het verhaal

binnengebied openen

dichtbouwen

De achtergevel van historisch Hotel Dumont is geschonden door de aanbouw van een parochiezaal. 
De kwaliteit van het binnengebied verdwijnt grotendeels. Een stedelijk potentieel op non-actief.


weggommen

Als ontwerpteam breken we de uitbreiding af en herstellen Hotel Dumont tot zijn maximale intrinsieke kwaliteit. Het binnengebied wordt opnieuw inzetbaar. 


bijtekenen

Een nieuwe toevoeging op maat van de specifieke vraag en het programma. Een centraal gelegen ontmoetingspaviljoen omringd met zo veel mogelijk buitenruimte. Het gelijkvloers van de site als semi-publiek gebied. Openheid en doorwaadbaarheid van het binnengebied blijft hierbij behouden en wordt versterkt.

de literaire binnentuin

De vrijgekomen ruimte wordt ingericht als publieke tuin tussen de tuinmuren van de stad. Een plek om te lezen & te genieten van groen, rust & stilte.

Centraal in de tuin bouwen we een transparant tuinpaviljoen. Een perimeter in glas definiëert een bib als open plek, zijn grens ligt verderop als bakstenen muur. Een (waterdoorlatende) verharding spreidt zich rond het volume en waaiert uit richting tuinmuur. ​​Van buiten naar binnen introduceren we een gradiënt van groen
​​​​​​​

De site is doorwaadbaar van noord naar zuid: het publiek kan vrij circuleren via de inkompoort van het Hotel Dumont, langsheen de literaire binnentuin en onder het vertalershuis door. Het vrijgekomen binnengebied wordt een (semi) publieke, open groene buitenruimte.
​​​​​​​

Het tuinpaviljoen wordt een polyvalent gebouw, de tuin is zijn verlenging. Naast het lezen bieden ze ruimte om te vergaderen, collecties te ontsluiten, samen te eten en verschillende soorten events te organiseren, van recepties tot lezingen & tijdelijke tentoonstellingen. 

de boekenkast als ontmoetingspaviljoen

Het gebouw wordt opgevat als een gigantische boekenkast in een ommuurde tuin. Hier kunnen collecties letterlijk tentoon gesteld worden. Hoofddoel van Iedereen Leest en Literatuur Vlaanderen is het lezen van boeken promoten

Rond deze rechthoekige boekenkast voorzien we een radiale perimeter in glas. Het gelijkvloers van de nieuwe ontmoetingsbibliotheek als dé plek om te vergaderen, eten, ontmoeten, boeken & archieven te raadplegen enz.. De glazen gevel vormt de bouwfysische grens, maar niet de visuele of gevoelsgrens. Ook in het interieur rond de boekenkast sta je in het groen binnengebied. 

De boekenkast loopt verticaal door tot in een nieuwe kelder. De cirkelvormige perimeter is hier massief en gesloten. Een een archief op maat volgens de hedendaagse klimatologische en structurele eisen.

bevrijden Hotel Dumont

Het rijke karakter van het bestaande Hotel Dumont spreekt tot de verbeelding. De sloop van de aanbouw herstelt de statigheid van de achtergevel. We keren morfologisch terug naar zijn oorspronkelijke toestand uit de jaren 1880. Het nieuw raamgeheel als knipoog naar de 19e-eeuwse neogotische eigenschappen en het modernistische raam uit de 20e eeuw. 

De interieurrenovatie is pragmatisch. We zien de grote kwaliteiten van de bestaande ruimtes en stellen een renovatie en interieurproject voor met maximaal respect voor het historische gebouw. We zoeken naar eenvoudige en reversibele oplossingen om de gewenste moderne technieken te kunnen integreren, de verhoogde vloerbelasting te kunnen realiseren en de bureauplekken te integreren. 

Functionele sokkels zijn ons antwoord als minimale ingreep. De leesbaarheid ervan in het bestaande gebouw is hierbij een belangrijk uitgangspunt. 

zin in meer?

bekijk deze projecten