ZOOM architecten

Type gebouw
nieuwbouw eengezinswoning
Team
ZOOM architecten
Locatie
Lusthoflaan 14+, Mariakerke
Oppervlakte
1300 m2 grond + boogmaard
Bouwjaar
2020

Wonen in de erfgoed boomgaard

Deze woning bestaat uit een langwerpig, wit gekaleid, bakstenen volume met zadeldak in rood/bruine dakpannen.
Een bakstenen schouwelement in het midden van het volume maakt het archetype van de woning compleet.
De knik in het midden van het gebouw creeërt extra ruimte aan de achterzijde van het perceel en vermijd een directe relatie met de zij- en achterburen. Daar planten we een extra boom op de hoek.

het verhaal

knikken rond boomgaard

We zoeken naar de juiste inplanting op het perceel en spelen met de gevellijn.

De bestaande 18e-eeuwse hoeve wordt integraal afgebroken. We herbouwen deels met een knipoog naar authentieke hoeve elementen. Door de nieuwe woning te knikken ontstaat ruimte in de rechter bovenhoek van het perceel. Daar planten we één extra boom. De boomgaard uit voortuin wordt doorgetrokken naar achteraan het perceel. De nieuwe woning staat "midden in de boomgaard".

De centrale ruimte knikt.
dakoversteek als paraplu

Het dakvlak van de woning strekt zich langs alle zijden van de woning tot over de buitenenmuren. Aan de ene gevel heel subtiel, aan de andere tot 2m. Deze dakoversteek is geen lauter esthetische ingreep. Ze dient als zonwering boven de glaspartij aan de keuken en leefruimte, en als overdekte buitenruimte aan de inkom achteraan. De structurele detaillering van houten kepers wordt zichtbaar gehouden en laad zo het gebouw verder op.

Binnenin loopt de ruimte verticaal door tot in de nok. Subtiele doorkijken naar de bovenverdieping maken van wonen een spel van kjiken. Licht valt via grote raampartijen langs twee zijden binnen in de woning. Circuleren gebeurt rond de centrale kernen van de woning. We streven naar maximaal contact met de boomgaard in het wonen.

zin in meer?

bekijk deze projecten