ZOOM architecten

Type gebouw
nieuwbouw eengezinswoning
Team
ZOOM architecten
Locatie
Lusthoflaan 14+, Mariakerke
Oppervlakte
1300 m2 grond + boogmaard
Bouwjaar
2020

Wonen in de erfgoed boomgaard

Deze woning bestaat uit een langwerpig, wit gekaleid, bakstenen volume met zadeldak in rood/bruine dakpannen.
Een bakstenen schouwelement in het midden van het volume maakt het archetype van de woning compleet.
De knik in het midden van het gebouw creeërt extra ruimte aan de achterzijde van het perceel en vermijd een directe relatie met de zij- en achterburen. Daar planten we een extra boom op de hoek.

het verhaal

knikken rond boomgaard

We zoeken naar de juiste inplanting op het perceel en spelen met de gevellijn.

De bestaande rechthoekige 18e-eeuwse hoeve strektte zich over 2 percelen. We breken deze integraal af en herbouwen met een vormelijke knipoog naar authentieke hoeve elementen. Tussen de keuken en living laten we de woning knikken. Een simpele ingreep wat voor maximale zichten zorgt.

De rechter bovenhoek van het perceel komt hierdoor vrij, juist daar planten we één boom.
De ruime boomgaard uit de voortuin wordt zo doorgetrokken naar de achterkant van het perceel.
Hier woon je te "midden van de boomgaard".

dakoversteek als paraplu

Het dakvlak van de woning strekt zich langs alle zijden van de woning uit tot over de buitenmuren. Aan de oostgevel heel subtiel, hier zijn het dakvenster die licht op de bonvenverdieping binnen brengen. Aan de westgevel steekt het dakvlak tot 2 meter uit, als zonneluifel voor de grote raampartijen richting boomgaard.

Deze dakoversteek is geen lauter esthetische ingreep. Ze dient als zonwering boven de glaspartij aan de keuken en leefruimte en als overdekte buitenruimte aan de inkom achteraan. De structurele detaillering van de houten kepers wordt zichtbaar gehouden en laadt zo het dakvlak en het gebouw verder op.

Binnenin loopt de ruimte verticaal door tot in de nok. Subtiele doorkijken naar de bovenverdieping maken van wonen een spel van kjiken. Licht valt via grote raampartijen langs twee zijden binnen in de woning. Circuleren gebeurt rond de centrale kernen van de woning. We streven naar maximaal contact met de boomgaard in het wonen.

zin in meer?

bekijk deze projecten