ZOOM architecten

Type gebouw
nieuwbouw
Opdrachtgever
Fries & Victoria
Locatie
Brielen
Oppervlakte
160 m2 bruto
Aanneming
DM construct
Enjoy concrete

project FRIES.

Een bedrieglijk eenvoudige nieuwbouw woning te Brielen.

Het volume voor dit project is in hoofdzaak een reactie op de context waarin privacy, de oriëntatie en het profiel van de buur een uitdaging vormen. Het interieur een antwoord op de vraag van de opdrachtgever naar open, maar compact wonen.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

context wordt sculptuur

Het nieuwe volume volgt het profiel van de naastliggende buur.  Door een hoek van dit volume af te snijden brengen we overal rechtstreeks zonlicht binnen de contouren van de nieuwe tuinmuur.  We creëren een private plek in de zon, op elk moment van de dag.

Als afwerkingsmateriaal kiezen we voor beton in gevel en dak.  Hierdoor krijgt het gebouw een sculpturaal karakter.  Project FRIES krijgt hierdoor een sterke eigen identiteit en leesbaarheid, zonder te willen opvallen.

Om de privacy te optimaliseren bouwen we een tuinmuur rond het nieuwe volume. Dit lijnelement bakent een terraszone af voor de woning én vormt een tweede gevel en buitengrens voor de binnenruimtes. Hierdoor vergroot de gelijkvloerse leefruimte visueel sterk, wat een antwoord biedt op het vraagstuk van compact, maar tegelijkertijd wel ruim en groots wonen. 

BELANG VAN HET DETAIL

De structuur van het gebouw is opgevat als een staalskelet waaraan de prefab betonpanelen worden opgehangen. De prefabricatie op atelier maakt een hoge afwerkingsgraad van de betongevel mogelijk. 

De vorm van de raamopeningen is op maat van de binnenruimtes en ontworpen om de sculptuur te versterken. We bepalen drie types raamopeningen met elk een verschillende detaillering op maat:
De vaste ramen liggen gelijk met het betonnen buitengevelvlak. De opendraaiende ramen zijn helemaal naar binnen geduwd met een slag in beton. De schuiframen op het gelijkvloers zitten volledig achter slag waardoor vooral de opengaande delen leesbaar zijn in de gevel.

Deze detaillering geeft het robuuste betonnen gebouw diepte en een wat speels karakter. Het resultaat is een unieke, compacte driegevelwoning met een verrassende ruimtelijkheid.

zin in meer?

bekijk deze projecten