ZOOM architecten

Opdrachtgever
Jean-Marie & Hilde
Locatie
Geluwe
Oppervlakte
212 m2 bruto
Aanneming
Enjoy Concrete
bouwkost
210 000 euro excl. BTW

project JM&H.

De eerste verbouwing van ZOOM architecten.
Waar is de tijd...
;-)

Een rijwoning wordt volledig gerenoveerd én krijgt een nieuwe uitbreiding met een als sluitstuk een geprefabriceerd betonen gevelelement. We ontwerpen zo een woning die zich heel nadrukkelijk richt naar de tuin.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem.

het verhaal

blik op de tuin

Deze woning uit het begin van de jaren ’30 bestond is In de loop der jaren uitgebreid met verschillende aanbouwen. Het duidelijke, eenvoudige grondplan transformeerde tot een breiwerk van kleine kamertjes.

Een eerste ingreep bestaat uit het slopen van deze verschillende aangebouwde volumes waardoor het oorspronkelijke hoofdgebouw terug leesbaar wordt. Hierin wordt een nieuw balkvormig volume geschoven. Dit wordt de leefruimte van de woning.

De nieuwe uitbreiding is vormgegeven als een betonnen koker. Deze koker richt en opent zich naar de tuin. Aan 1 zijde wordt een deel van de wand geopend naar het terras.

de sculptuur in beton

De nieuwe uitbreiding als canvas op de tuin. Dit idee zetten we zo zuiver mogelijk om naar architectuur. 

De geprefabriceerde betonpanelen worden tot in detail uitgewerkt.  De volledige "kop" van de koker wordt in 1 geheel gestort met de diepe retours. Op die manier krijgt het object de stijfheid en sterkte die nodig is voor het transport, en worden stortnaden vermeden. De aansluiting tussen dit element en het betonpaneel in de zijgevel gebeurt in verstek om de massiviteit van het volume te versterken. De dakrand wordt zo gedetailleerd dat een dakrandprofiel overbodig is.

In dit project is er veel aandacht gegaan naar de onzichtbare details. Daardoor is de sculptuur krachtig in zijn eenvoud.


zin in meer?

bekijk deze projecten