ZOOM architecten

Opdrachtgever
Celena & Laurens
Locatie
Nazareth
Oppervlakte
102 m2 bruto
bouwkost
142 000 euro excl. BTW

project CELA.

Een niet-alledaagse uitbreiding van een halfopen bebouwing in Nazareth.

Met het concept "levenslang wonen" in het achterhoofd wordt een zwarte, gesloten en dienende uitbouw gerealiseerd die naast de achterinkom met vestiaire en toilet heel introverte ruimtes zoals de slaap- en badkamer bevat. Tussen dat nieuwe volume & de bestaande woning ontstaat een zeer open keuken in bijzondere relatie met de tuin.

Fotograaf: Dieter Van Caneghem

het verhaal

de black box

De bouwheer vraagt ons vrij veel nieuwe gelijkvloerse m2 te creëren om een efficiënte en praktische ééngezinswoning te kunnen realiseren. We verwijderen eerst al de aanbouwen. Deze staan de relatie met de tuin en het achterliggende landschap letterlijk in de weg. 

We voegen één nieuw functioneel volume toe dat we achter, volledig naast en los van het bestaande hoofdvolume plaatsen.  Het eerder gesloten deel van het bijkomende programma krijgt een plaats in deze black box: de nieuwe inkom, de vestiaire, het toilet, voldoende bergruimte en de badkamer & slaapkamer.

Op deze manier kunnen we de kwalitatieve ruimtes op het gelijkvloers van het bestaande hoofdgebouw volledig inzetten als open leefruimtes. We willen hier maximale openheid en contact met de tuin creëren.

transformatie door 3 nieuwe balken

De verbinding tussen de black box en het hoofdgebouw wordt gemaakt via de extroverte & transparante keuken. 3 balken definiëren een plek waarvan een deel buiten is, een deel binnen met gesloten dak en een deel binnen met een glazen dak. Hier voelt het alsof je buiten leeft.

We geloven sterk in de kracht van dergelijke verbindende tussenruimtes. Het basisidee is om het landschap en het groen naar binnen te trekken en niet omgekeerd. 

De voorgestelde ingrepen zijn eenvoudig en kleinschalig, maar hebben een enorme impact op de leefkwaliteit van de woning, die compleet is getransformeerd. Het boeiende contrast tussen oud en nieuw, binnen en buiten maakt van eengezinswoning een bijzondere leefplek. 

zin in meer?

bekijk deze projecten